Over Water-link

Bestuur

Raad van bestuur

 • André Gantman
 • Robert Voorhamme
 • Babette Dehaen
 • Hicham El Mzairh
 • Joost Goris
 • Claude Marinower
 • Patrick Paredaens
 • Gerda Lambrecht
 • Koen Laenens
 • Danielle Meirsman
 • Tjerk Sekeris
 • Goele Custers
 • Monique Mahieu
 • Jan van der Vloet
 • Ann Van Damme

Management

 • Franky Cosaert
 • Guy Verkest (ad interim vanaf 25 november 2020)
 • Koen De Schutter
 • Ann Vylders

Revisor

Grant Thornton Bedrijfsrevisoren, vertegenwoordigd door Paul De Weerdt.

Missie & visie

Een wereld zonder water? Ondenkbaar. Water moet altijd beschikbaar zijn voor iedereen. Water-link wil daarvoor zorgen: als grootste producent van drinkwater in Vlaanderen en als grootste leverancier van drinkwater in de regio Antwerpen. Op duurzame wijze bieden we activiteiten en diensten op maat aan. Zo creëren we meerwaarde voor klanten, aandeelhouders en stakeholders. Onze sterktes? Een uitgekiende assetmanagementmethodologie, voortdurende innovatie, technische performantie en een gedreven klantgerichtheid.

Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen vormen al jaren de rode draad in onze werking. In 2020 hebben we onze ambities herbekeken en in 2021 definitief vormgegeven met het oog op onze strategische doelstellingen: de implementatie van een holistische duurzaamheidsstrategie.

We willen de trendsetter, voorkeurspartner én voorkeurswerkgever zijn in het nieuwe waterlandschap.

Strategie

Water-link inspireert iedereen om de kracht van water écht te benutten. Dat doen we door voortdurend te innoveren, te investeren in slimme partnerships en te bouwen aan het team van de toekomst. We innoveren vanuit een doordachte innovatiestrategie. Antwoorden op de impact van klimaatverandering, digitalisering, o.a. via digitale meter en naar de kern van onze activiteiten: ons business model en de manier waarop de sector georganiseerd is. We zetten synergiën op voor waardecreatie. Daar zetten we meer in op samenwerking in de sector, zoals het Aquaduct project, verbindingen met Pidpa… Maar we kijken ook vérder om externe expertise te koppelen aan de onze, in onder meer het laboproject met de Universiteit Antwerpen. We bouwen aan het team van de toekomst door processen efficiënter en data-gedreven te maken, onze teams te inspireren en te motiveren met people managers en de ontwikkeling van onze medewerkers te ondersteunen met opleiding en coaching.

Waarden

Ons team

Guy
Verkest

COO

Franky
Cosaert

CEO

Ann
Vylders

CSO

Koen
De Schutter

CFO

Medewerkers

0

Medewerkers
(309 statutairen en 209 contractuelen)

0

Exit

0

Intake

0

werkongevallen waarvan 18 met verlet

Ook in 2021 werden we door corona gedwongen tot thuiswerk. En opnieuw vroegen we onze medewerkers om zich dynamisch op te stellen. Dankzij de digitale werkplek, voorzien van de nodige tools, konden onze collega’s elke dag zorgeloos aan de slag.

Online onthaalevent

In 2021 werd het water-linkteam uitgebreid met heel wat nieuwe medewerkers. Om hen toch een warm welkom te heten, werd de gebruikelijke onthaaldag in een virtueel jasje gestoken door onze afdeling communicatie en in samenwerking met de verschillende (productie)sites. Op deze manier konden de nieuwe medewerkers toch kennismaken met de organisatie en hun collega’s. In het online slotevent werden CEO Franky Cosaert en CSO Ann Vylders omgedoopt tot quizmasters.

Summerschool rond samenwerking

In de zomer van 2021 kon water-link opnieuw een Summerschool organiseren. Met als centraal thema ‘samenwerken’. Dé sleutel tot succes. Medewerkers konden zich inschrijven voor een of meerdere sessies waarbij ze leerden om:

 • feedback te geven in een samenwerking
 • doelgericht te communiceren
 • te functioneren in een organisatie in beweging
 • samen te werken met anderen

Leiderschap met Socrates

Leiderschap betekent voor water-link tonen aan mensen dat ze meer kunnen dan ze denken. Met het programma ‘Socrates’ ondersteunen we leidinggevenden in hun eigen groei en dat van hun team. Socrates omvat enkele modules op maat van de leidinggevenden van onze organisatie. In 2022 zetten we dit traject verder. Zo blijven we bouwen aan het team van de toekomst.

Talent herkennen en stimuleren

Naast water zijn onze betrokken medewerkers onze belangrijkste grondstof. Daarom helpen we jong talent om zichzelf te ontwikkelen. We werken daarvoor samen met organisaties zoals Enactus en YouthStart.

Enactus

Deze non-profitorganisatie biedt studenten van het hoger onderwijs een platform waarbij ze leren om sociaal en duurzaam te ondernemen. Daarbij begeleidt en inspireert water-link studenten om hun ideeën uit te werken.

YouthStart

In 2019 ging water-link een partnership aan met YouthStart. Deze non-profitorganisatie geeft werkloze, laaggeschoolde jongeren tussen 16 en 30 jaar de kans om hun ondernemerszin te prikkelen. In een achtdaagse training leren ze om hun talenten te ontdekken en werken ze hun droomproject uit. Op het einde van de training vindt de certificatiedag plaats, waarbij de deelnemers hun plannen voorstellen aan een jury en een adviesraad. In 2021 organiseerden we de certificaatuitreiking bij water-link. Onze water-linkcollega’s in de adviesraad moedigden de jongeren aan en gaven hun nuttige tips om hun project verder uit te werken.

MT on tour verbindt

Ook dit jaar gingen de leden van ons managementteam virtueel on tour. In juni en december namen ze plaats in de opnamestudio voor MT on tour. Op een interactieve manier informeerden ze medewerkers over de resultaten van de organisatie. Bovendien was er ruimte voor vragen van medewerkers, die nu opnieuw talrijk aanwezig waren.

Het managementteam wierp ook een blik op de toekomst. Daarbij kwamen onder andere hun antwoord op de droogteproblematiek, de veiligheidscultuur, de competitie in de haven van Antwerpen en de samenwerking met Pidpa aan bod. 

Nieuwe telewerkpolicy

Een goede medewerker is gezond, gemotiveerd en productief. Als werkgever speelt water-link hierbij een belangrijke rol. Want het is onze taak om voor de loopbaanzekerheid en de duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers te zorgen. De nieuwe telewerkpolicy maakt hiervan deel uit. Sinds januari 2021 mogen medewerkers twee dagen per week telewerken, als hun functie het toelaat. Dit wordt ook na de coronapandemie voortgezet.

Derde update Flexplan

Sinds 2019 mogen medewerkers een deel van hun loon inruilen voor bepaalde voordelen, dankzij het zogenaamde Flexplan. Daarmee willen we de werknemerstevredenheid verhogen. Dit jaar is het Flexplan toe aan een derde update. We breidden het aanbod aan voordelen flink uit met onder andere ergonomisch bureaumateriaal, laptops en smartphones. Al blijven fietsleasing, tussenkomst in de internetfactuur en de derde pijler pensioensparen het populairst.

Veiligheid eerst

De voorbije jaren heeft water-link veel gerealiseerd op het vlak van veiligheid. Daarbij houden we rekening met drie onderdelen:

 • technische veiligheid
 • gevoel van veiligheid
 • veiligheidsbewustzijn

Technische veiligheid

De technische veiligheid draait rond het veilig gebruik van machines, chemicaliën en materiaal. Afspraken en instructies rond het gebruik staan tot in detail beschreven op de veiligheidsinstructiekaarten. Ook opleidingen maken hiervan deel uit. Deze inspanningen werden beloond met het VCA**-attest.

Gevoel van veiligheid

In de tiende editie van de welzijnsmaand, kwam ook het gevoel van veiligheid aan bod. Want veilig betekent niet alleen ongevallenvrij werken. Het betekent ook je goed en veilig voelen op de werkvloer én daarbuiten.

Veiligheidsbewustzijn

In 2021 noteerden we 26 ongevallen op de werkvloer. Waarvan 18 met werkverlet. Tegen 2025 willen we deze aantallen halveren.
Maar een veilige omgeving creëer je vooral samen. Het veiligheidsbewustzijn bij medewerkers versterken is daarbij cruciaal. Daarom ging water-link in 2021 van start met het project Veiligheidscultuur. Zo willen we met preventie het thema veiligheid levendig houden. Dat doen we door houding en gedrag rond veiligheid actief bij te sturen.

In 2022 komen deze thema’s aan bod:

 • traject Veiligheidscultuur opstarten in combinatie met preventie
 • veiligheid in het magazijn verbeteren: ergonomische hefmiddelen,
 • inrichting en organisatie
 • teamleaders en eerste interventieploegen (verder) opleiden
 • procedures opmaken en uitvoeren met betrekking tot risicoanalyses
 • LOTO-procedure (Lockout/Tagout) uitbreiden met hangsloten

Onze gedreven medewerkers vormen de ruggengraat van onze organisatie. Alleen door hun tomeloze inzet en hun hart voor kwaliteit, kunnen we 24/7 drink- en proceswater leveren.